Wat is klepschieten?

Bij klepschieten, ook wel karabijnschieten genoemd, wordt met een karabijn en een kogel van 6 mm naar een ijzeren vogel (de klep) geschoten die zich boven op een paal van 20 meter bevindt. De diameter van een klep meet 30 mm en 25 mm bij officiële wedstrijden, maar er bestaan ook kleppen met een doormeter van 20, 16, 12 en 10 mm. De schutterij zelf bezit momenteel twee karabijnen waarmee iedereen mag schieten en verder zijn er nog leden die een persoonlijk geweer hebben.

In de loop der jaren zijn de reglementen natuurlijk veranderd en geëvolueerd met de noden en inzichten van de tijd. De reglementen worden wel met de jaren strenger. Dit heeft te maken met de categorie waartoe de karabijn behoort. Dat is nu een verweerwapen en vroeger was het een sportwapen en waren de wetten dus soepeler. Nu moet men bijvoorbeeld minimum 16 jaar zijn om te mogen schieten.

Als een wedstrijd van start gegaan is moet zij beëindigd worden, ondanks slecht weer. Enkel bij een wind, sterker dan windkracht 5, mag men de wedstrijd niet aanvangen. Onze gilde behoort tot het Provinciaal Verbond der Karabijnschuttersgilden. Dit verbond is onderverdeeld in drie andere bonden: het Verbond Beringen-Mijn, het Verbond Lummen en het Verbond Zand- en Leemstreek, waar wij toe behoren. Binnen dat verbond bestaan drie reeksen (A, B, en C) waarin telkens zes schuttersgilden schieten. Achttien verenigingen komen dus samen op een wedstrijd en er zijn vijftien officiële wedstrijden per seizoen. Wanneer een schutterij zo een wedstrijddag moet organiseren, wat één keer per jaar gebeurt, zijn er toch rond de 400 tot 500 personen van de partij.

Momenteel schiet onze gilde in de B-reeks, samen met nog vijf andere schutterijen. Elke schuttersvereniging is zelf nog verdeeld in een aantal ploegen bestaande uit 6 schutters. Het aantal ploegen van een schutterij is afhankelijk van het aantal schutters. De A-ploeg, met de zes beste schutters die allen zeven kogels schieten, schiet als eerste. Hierbij hoort de ongeschreven wet dat hier 42 op 42 moet behaald worden. Met andere woorden: hier mag geen schot gemist worden. Dan is het de beurt aan de B- ploeg en tenslotte de C- en D- ploegen.